Tel. +31 (0)6 140 009 31 info@eurocue.nl

Autocue & Teleprompting

 

EuroCue On Camera Unit - Teleprompter Shoot

FAQ

Wat is een Teleprompter?

Teleprompters zijn de technische oplossing voor een onvolmaakt menselijk geheugen – de belangrijkste functie is om het script naar de presentator te sturen. Taak is om soepel scrollende en leesbare tekst weer te geven (vergelijkbaar met aftiteling aan het einde van een film). Terwijl de tekst wordt voorgelezen door de presentator (voor een camera of live publiek), gebruikt onze operator een controller om de snelheid van de scrollende tekst af te stemmen op de bezorgsnelheid van de spreker. 

Er zijn aanzienlijke voordelen te behalen met een teleprompter: 

 • Het script hoeft niet uit het hoofd te worden geleerd om met vertrouwen, gepolijst en nauwkeurig te worden afgeleverd
 • Elimineert de behoefte aan notities en cue-kaarten
 • Het stelt de spreker in staat om oogcontact te houden met het publiek
 • Hiermee kan de spreker zich meer concentreren op stijl en weergave in plaats van de inhoud van een toespraak of presentatie te onthouden
 • Verlaagt de videoproductiekosten door het gemakkelijker te maken om langere en nauwkeurigere ‘opnames’ te maken
 • Maakt keer op keer consistente toespraken

Wat voor soort autocue – teleprompter heb ik nodig?

Autocue – Teleprompters zijn beschikbaar in 3 basis configuraties:

 1. On-Camera autocue teleprompters
 2. Congres of presidentiële autocue prompters
 3. Podium monitoren (afkijkschermen) voor publiek evenementen

Camera autocue – teleprompters zijn er in 2 varianten, gemonteerd op een statief en op een meedraaiend voetstuk. De keuze hangt af van het feit of de camera beweegt of niet. 

Congres of presidentiële autocue prompters. Sprekers welke lange toespraken houden zonder ooit weg te kijken van hun publiek, vertrouwen op congres of presidentiële autocue prompters. Deze zijn herkenbaar aan de 1 of 2 glasplaten die naast een katheder (spreekstoel) zijn geplaatst, bijna onzichtbaar. De inzet is wanneer een spreker voor live publiek staat. De tekst is altijd duidelijk leesbaar voor de spreker en niet voor het publiek, grote voordeel hiervan is dat de spreker altijd oogcontact heeft met het publiek.

Podium monitoren (afkijkschermen) voor publiek evenementen. Deze worden voornamelijk gebruikt bij concerten en bij congres presentaties. Je kijkt hierbij direct naar een beeldscherm.

Hoe kan ik teksten genereren?

Moderne teleprompters omzeilen de hardcopy-fase (met behulp van cue-kaarten of lange rollen gedrukt papier) – in plaats daarvan worden ze rechtstreeks vanaf een computer weergegeven, ongeveer zoals de computermonitor de tekst weergeeft die u nu aan het lezen bent. Deze aanpak heeft verschillende voordelen. Ten eerste, omdat de tekst een directe, elektronisch gegenereerde afbeelding is, is deze scherp en gemakkelijk te lezen. Herzieningen zijn eenvoudig uit te voeren zonder de leesbaarheidsproblemen die gepaard gaan met het doorstrepen van woorden of zinnen op papier en het schrijven van last-minute correcties. Scripts kunnen in elk van de populaire tekstverwerking programma’s worden gemaakt. Als de teksten eenmaal in de computer zijn ingevoerd, kan het electronisch opnieuw worden geformatteerd en worden weergegeven in standaard teksten met grote, vetgedrukte letters en of de toevoeging van gekleurde teksten.

Welk formaat teleprompter-scherm heb ik nodig?

Dat hangt vooral af van de afstand tot de spreker. Voor afstanden minder dan 3 meter is een 10 inch autocue teleprompter meestal prima; voor afstanden van minder dan 5 meter moet een 15 inch autocue teleprompter worden gebruikt; en voor afstanden vanaf  5 meter wordt gebruik gemaakt van een 17, 19 of 20 inch autocue teleprompter.

Mijn spreker heeft problemen met het lezen van de tekst – wat moet er gebeuren?

Het antwoord is simpel; de gevraagde tekst groter maken. Je kan de situatie ook verbeteren door de autocue teleprompter dichter bij de spreker te plaatsen. Afhankelijk van de individuele omstandigheden heb je wellicht een grotere afkijk monitor nodig… als dit de effectiviteit van de boodschap die je probeert over te brengen verbetert, kan een bescheiden investering in upgrades van apparatuur aanzienlijke opbrengsten opleveren.

Ik heb een draagbare teleprompter nodig – waar moet ik op letten?

De belangrijkste overwegingen om de juiste keuze te maken is de grootte en hét gewicht van de combinatie camera en autocue teleprompter plus het gemak waarmee het kan worden opgezet. Onze vuistregel is dat een 10 inch monitor comfortabel kan worden gelezen op een afstand tot 3 meter en een 15 inch-monitor op een afstand van 4,5 meter. Het gewicht van de teleprompter-apparatuur speelt geen grote rol bij studiotoepassingen waar camera’s op hydraulische of pneumatische sokkels worden gemonteerd, maar in het veld zijn grootte en gewicht erg belangrijk. In een omroepstudio-situatie worden vaak 17 tot 20 inch monitoren gebruikt omdat het draagvermogen van de sokkel zodanig is dat deze een veel groter gewicht kan dragen dan dat van het camerastatief dat wordt gebruikt bij opnamen op afgelegen locaties. Het draagvermogen van het draagbare veldsysteem is sterk afhankelijk van de te gebruiken camera en statief.

Wat voor soort teleprompter heb ik nodig voor presentaties?

Veel presentaties bevatten complexe concepten en spraakmakende termen. Dus veel informatie moet in zeer precieze bewoordingen worden gepresenteerd. Mensen die voor de vuist weg spreken, of uit het hoofd spreken, vergeten vaak een belangrijk punt of overdrijven het één of ander. Autocue teleprompters presteren zelfs beter dan het beste geheugen – als een spreker eenmaal een stuk heeft onthouden, is het vaak moeilijk om op het laatste moment wijzigingen aan te brengen, omdat de spreker onbedoeld kan terugkeren naar de eerder opgeslagen versie. Met een autocue teleprompter kunnen software matig eenvoudige of complexe wijzigingen op teksten direct worden aangebracht en gepresenteerd. Zeer weinig mensen hebben de tijd of het vermogen om een ​​lange presentatie uit het hoofd te leren – en zelfs de meest ervaren professionele ervaren paniekaanvallen bij het onthouden van het bepaald woord. Deze resulterende lichaamstaal (een plotselinge verandering in toonhoogte of de spreekwoordelijke “Deer in the Headlights” -look) zal afbreuk doen aan de beste presentatie. 

Onze autocue teleprompter operator zorgt ervoor dat de woorden er zijn wanneer dat nodig is, zodat de presentator ontspannen is en zich kan concentreren op de presentatie.

Oogcontact met het publiek is een belangrijk element van effectieve communicatie. Een spreker wiens ogen voortdurend veranderen; om naar A4-tjes of notitiekaarten op een podium te kijken, een reflex van geheugenherinnering te ondergaan is niet in staat om goed oogcontact te houden met een publiek. Enkele voordelen van het gebruik autocue teleprompter zijn;

 • Geen druk op de spreker om lappen tekst te onthouden
 • Elimineert de noodzaak van A4-tjes of notitie kaarten
 • Spreker zich concentreren op eigen stijl
 • De spreker stekt zichzelf in staat om oogcontact te houden en een band op te bouwen met het publiek
 • Maakt last-minute wijzigingen aan teksten mogelijk
 • Maakt een consistente levering van complex materiaal een fluitje van een cent

Hoeveel autocue teleprompters heb ik nodig?

Er zou een autocue teleprompter moeten zijn op elke camera waar de spreker rechtstreeks naar kijkt. Als je bijvoorbeeld drie ‘bemande’ camera’s hebt die van oudsher krappe shots op de spreker zijn en je hebt een vierde camera die onbemand is en alleen een breed shot geeft, dan hebben alleen de drie ‘bemande’ camera’s autocue teleprompters nodig. In het geval van een Speech (congresset) zorgt één Speech Prompter aan elke kant van het katheder (spreekstoel) ervoor dat de spreker/presentator naar links en rechts richting het publiek kan kijken en daarbij toch oogcontact kan houden met de juiste teksten.

Wat is er mis met het gewoon onder (of boven) de lens plaatsen van het scherm?

Vertrouw je iemand die je niet in de ogen zal kijken als ze met je praten? Door het scherm ergens anders te plaatsen, behalve direct voor de lens kan de spreker op de camera de kijker niet in de ogen kijken. Televisie (en bij uitbreiding videoproductie) wordt ten onrechte bestempeld als een ‘massamedium’. Het is in feite een heel persoonlijk medium waar één persoon… jouw spreker/presentator… praat met publiek.

Hoe wordt de tekst snelheid gecontroleerd?

Door altijd van tevoren te oefenen, neem daar de tijd voor. De spreker zal ermee vertrouwd worden en nog beter zijn/haar boodschap overbrengen.

 

CONTACT

Telefoon algemeen: +31 (0)6 140 009 31

E-mail: info@eurocue.nl

Hilversum – Netherlands

Wisseloord Studio’s EuroCue
Catherina van Renneslaan 10

1217 CX Hilversum

Maaseik – Belgium

Studio Maaseik
Koningin Astridlaan 107
3680 Maaseik Begium