Tel. +31 (0)6 140 009 31 info@eurocue.nl

Barack Obama staat bekend als een begaafd spreker. Toen hij na zijn onverwachte overwinning in Iowa een fenomenale overwinningsspeech gaf (zie onder), werd hij zelfs vergeleken met Martin Luther King. Weinigen hadden door dat de Democratische presidentskandidaat bij zijn speech gebruik maakte van een beproefd hulpmiddel uit Hollywood: de autocue. Buiten het zicht van de camera staat aan de linker- en rechterzijde van Obama een doorzichtig display waarop de tekst van zijn betoog wordt geprojecteerd. Terwijl hij de tekst opleest wekt hij de illusie constant oogcontact te houden met zijn publiek.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=8tCWT4LQTeE[/tube]

Vele Amerikaanse sprekers maken bij publieke optredens gebruik van de zogenaamde teleprompter. De techniek wordt in Hollywood al gebruikt sinds de jaren vijftig. Het was voormalig acteur Ronald Reagan die hem mee naar Washington bracht toen hij in 1980 werd verkozen tot president. Het werd zijn sincerity machine genoemd. Hij gaf geen speech zonder het apparaat!

Door de autocue had Obama’s toespraak een uitgesproken presidentiële uitstraling. Hij klonk geraffineerder in woordkeus en opbouw dan de geïmproviseerde praatjes van zijn opponenten.